Finanční vzdělání

15.06.2013 20:47

Vzdělání = souhrn znalostí, které získáme pomocí vzdělávání, výuky a studia specifických vědomostí. 

 

Od malička nás rodiče ke vzdělání vedou. Vychodit základní školu, střední a nejlépe i vysokou školu je samozřejmost v každé běžné rodině a je na tom založen systém v naší zemi. Jedná se ovšem o "pouhé" akademické vzdělání. Rozhodně nechci snižovat jeho důležitost, nicméně o finančním vzdělání se v naší zemi nemluví.

Co to ale vůbec je finanční vzdělání a finanční gramotnost

 

Finanční gramotnost je soubor znalostí a dovedností, které člověku umožnují porozumět financím a správně s nimi zacházet různých životních situacích. Tento soubor ovšem není pevně definován a konkrétní definice finanční gramotnosti se ve světě různí. Finanční gramotnost nemá žádnou konkrétně stanovenou metu, podle které by bylo možné říct, že člověk je nebo není finančně gramotný. Nějakým způsobem je totiž finančně gramotný každý, ovšem podstatná je míra skutečné (nikoli jen subjektivně vnímané) finanční gramotnosti člověka.

 

 

Jaké tedy máme dnes možnosti?

Zde vidíte cashflow kvadrant. Na levé straně se nachází části zaměstnanec a OSVČ, tedy osoby, které mohou vydělávat pouze omezený příjem. Zaměstnanec je povinen platit firmu, stát a zbytek mu zůstane, OSVČ nad sebou nemá žádného šéfa, je ale omezen časově.
Pravá strana kvadrantu je ovšem zajímavější a patří do ní majitelé firmy, či systému a investoři. Oba mají možnost vydělávat neomezené částky a pracují s časem a penězi druhých lidí. Každý člověk v kapitalismu by se tedy měl chtít dříve či pozdějí dostat na pravou stranu tohoto kvadrantu.

Oproti socialismu, kdy bylo možné pracovat pouze jako zaměstnanec, jsou v kapitalismu možnosti rožšířené. Největší problém v naší zemi je ale staré myšlení a nulové finanční vzdělání. Jaké bylo finanční vzdělání za komunismu? 

 

  • existovala jen jediná cestu k výdělku - zaměstnání
  • peníze jsou zlo, kazí charakter
  • kdo má peníze, je zloděj 
  • všichni by měli mít stejně

 

Jak nahlížejí lidé na určité věci v socialismu a v kapitalismu? 

Prvním krokem je tedy podstoupení absolutní změny myšlení. Pokud jste zaměstnanci, bude Vám nějaký čas trvat, nežli se Vám podaří Vaše finanční myšlení transformovat. Z vlastní zkušenosti ovšem mohu říct, že se nejedná o nic nemožného. V dnešní době jsou na internetu k dispozici materiály, které Vám dopomohou k finančnímu vzdělání, pokud žádné takové nenacházíte, neváhejte mě kontaktovat a rád Vám nějaké vzdělávací materiály poskytnu.